En lyckad behandling börjar med en bra mask!

24 Nov En lyckad behandling börjar med en bra mask!

Ulla Söder, specialist på CPAP-masker på ResMed, får ofta frågor gällande tillpassning, rengöring och vilken typ av mask som kan passa just mig.  När det gäller skötsel av sin mask så finns det ett par grundregler som är bra att följa, det gör behandlingen mer bekväm och förlänger livslängden på masken.

Rengöring och allmän skötsel

Många CPAP-användare som har stått på behandling en längre tid tycker att det är komplicerat att hålla sin mask ren, kommentarer som ”det är så många delar att hålla reda på” är inte ovanliga. En lösning på det problemet är att fundera på en modernare mask menar Ulla, som exempel berättar hon om ResMed’s nya helmask som har fyra delar jämfört med äldre masker som kan ha över 20 delar. Förutom att det är lättare att hålla masken ren så är masken även lättare och det är mycket enklare för patienten att själv tillpassa masken och få den tät.

När det gäller rengöringen så kan man dela upp den i daglig- och veckovis rengöring. Du ska rengöra mjukdel och maskram ordentligt varje dag genom att gnugga dem försiktigt i ljummet vatten och milt oparfymerat diskmedel.  Det är viktigt att skölja noggrant. Huvudbandet och eventuella mjuka skydd ska tvättas för hand i ljummet vatten och mild tvål en gång per vecka. Ett tips är att göra rengöringen till en del av vardagen, t e x varje morgon precis som med tandborstningen. Får man till en rutin är det större chans att man inte glömmer bort det. Och gör man det på morgonen så hinner delarna lufttorka till kvällen då det är dags att sova igen.

Hur ofta måste jag byta min mask?

Den frågan får jag ofta säger Ulla och påpekar att det är väldigt individuellt. Det är så många faktorer som påverkar livslängden på en CPAP-mask. Det viktigaste är att man väljer en mask av hög kvalitet då håller den längre, säger Ulla och förtydligar att en bra mask är oerhört viktigt även  för behandlingsresultatet.

Mjukdelen och näskuddarna slits med tiden vilket försämrar komfort, funktion och hur väl masken håller tätt. En sliten mjukdel kan leda till läckage. Många patienter som upplever läckage efter en tids användande drar åt masken hårdare men det leder ofta till ännu mer läckage och att man får tryckmärken i ansiktet av masken. En korrekt tillpassad mask ska sitta lagom hårt så att luften som din CPAP tillför ”blåser upp” mjukdelen och ger en bra förslutning.  Ullas tips är att i samband med rengöring kontrollera mjukdel/näskuddar efter sprickor, stelt ytskick eller missfärgning av silikonet.  Märker man något av detta är det dags att byta ut delen.  Huvudbandet slits väldigt olika beroende på person. Värme, svett och rörelse under sömnen sliter olika på huvudbanden som töjs ut och till slut förlorar sin elasticitet. T ex under varma sommarmånader utsätts huvudbandet för mer påfrestning då det är varmare klimat och man svettas något mer. En varningssignal är om du märker att du måste börja dra åt huvudbandet hårdare och hårdare,  då kan det vara dags att byta ut huvudbandet.

Ullas absolut viktigaste tips är att, ”Är du inte nöjd med din mask ska du se till att få prova ut en ny! Det finns många moderna masker att välja på och ditt behov kan ha ändrats över tid, masken är trots allt grunden för en lyckad långtidsbehandling”.