Sov gott även på resan

11 Okt Sov gott även på resan

Att resa med sin sömnbehandling

Semesterresan är över och man kommer hem laddad med energi för att återgå till vardagen. Tyvärr stämmer inte den bilden för alla och lever man med sömnapné kan resan i vissa fall bli extra besvärlig. Det kan vara allt från att man sover sämre i nya miljöer till besvär att resa med sin CPAP-behandling. För den som använder en CPAP innebär det att man måsta tänka på en del praktiska saker som exempelvis intyg för att få bära med sig sin utrustning på flyget. Man behöver även säkerställa att man har en adapter, batteri eller strömomvandlare så att man kan använda sin CPAP på resan/resmålet. Ett annat litet dilemma kan vara att få plats med sin sömnutrustning i sitt resebagage.

Trött på semestern

För vissa människor blir de praktiska hindren för stora och man väljer att lämna sin CPAP hemma vilket kan resultera i att man kommer hem trött från semestern fast man borde komma hem utvilad och redo för vardagen. Det som kändes som en bra idé när man reste bort känns genast som en dålig idé när man inser att CPAP:en faktiskt gör stor skillnad på sömnkvalitet och livskvaliteten.

Är du en av dem som ångrat dig när du lämnade din CPAP hemma?

Här kommer några bra tips inför din nästa resa.

Inför resan:

 • Be att få ett intyg från din läkare som beskriver behovet av CPAP-apparat
 • Kontrollera med ditt flygbolag om du får använda CPAP på flygresan
 • Har du ett intyg, ta med en kopia när du reser
 • Kontrollera om det behövs en kontaktadapter för att koppla in din CPAP på slutdestinationen. Typ av vägguttag varierar mellan olika länder.

På resan:

 • Behöver du använda din CPAP på flygresan se till att du har ett batteri eller kontrollera med flygbolaget om det finns möjlighet att koppla in din CPAP på flyget
 • Se till att du har en DC-omvandlare så att du kan driva din CPAP via uttaget i t.ex en bil, båt eller husvagn
 • Om det finns batteri till din CPAP kan det vara bra att investera i ett sådant framför allt om du reser mycket och alltid vill kunna använda din CPAP oavsett var du ska sova

Har du ingen möjlighet att ta med din CPAP på resan

Om det av ett eller annat skäl inte är möjligt att ta med din CPAP på resan kan du försöka undvika eller minimera antalet andningsuppehåll genom att hjälpa kroppen att sova på sidan. Detta förutsätter att din sömnapné är positionsberoende.

 • Placera något på ryggen som gör det obekvämt att sova på rygg, t.ex sy in tennisbollar i en t-shirt/pyjamas
 • Det finns även diskreta s.k. positionstränare som hjälper kroppen att byta till sidoläge om man lägger sig på rygg
 • Antisnark-produkter som t.ex. kuddar och snark-krage kan hjälpa vissa med de värsta symtomen men fungerar inte som en riktig sömnapnébehandling
 • Rese-CPAP, en liten CPAP som fungerar som din vanliga apparat men som är portabel och anpassad för resan

Det bästa är naturligtvis att ta med sin CPAP på resan, då får du en adekvat behandling som gör att du kan njuta av din semester eller prestera på jobbet som du vill. Nu för tiden finns moderna rese-CPAP:er som ger dig effektiv behandling men i ett portabelt och bekvämt format anpassat för resan.

Trevlig resa!

 

Läs även 7 tips för bättre sömn på resan