Vi firar World Sleep Day 2018

15 mar Vi firar World Sleep Day 2018

Varje år arrangerar worldsleepday.org olika aktiviteter för att öka kunskapen och sprida budskapet om vikten av god sömn. World Sleep Day inträffar alltid den tredje fredagen i mars, vilket i år innebär den 16 mars 2018.

Att sömnen är viktig för kroppens återhämtning och återuppbyggnad efter en lång dag är ingen hemlighet. Vi har nog alla vaknat upp på morgonen någon gång och inte känt oss utvilade. Att känna så ibland är kanske inte så farligt och ofta sover vi ”igen” kvällen efter, men för de som lider av t.ex sömnapné kan den känslan kvarstå morgon efter morgon och leda till stora problem både fysiskt, mentalt och socialt.

Över 30 000 slutförde vårt sömnapné-test under 2017

För dig som är orolig för din sömn så finns ett test (frågeformulär) som kan ge dig en fingervisning om du sover tillräckligt eller om du kanske behöver söka hjälp för dina besvär eller symtom. Under 2017 genomförde fler än 30 000 personer testet och av dessa uppskattas 41% lida av sömnproblem och bör söka hjälp för sina besvär. Vi får ofta frågor vart man ska vända sig för att få hjälp och det enkla svaret i dagsläget är att man ska kontakta sin vårdcentral och få en remiss till ett sömnlabb/sömnklinik. Om man gjort testet så kan man skriva ut sitt resultat och ta med till sitt besök på vårdcentralen för diskussion om vidare utredning hos specialist.

För patienten är det enkelt att genomgå en sömnundersökning eller nattlig andningsregistrering som det kallas. Man får en liten apparat med sig hem som man kopplar på sin kropp och sover med en natt. Därefter lämnas apparaten tillbaka till sömnkliniken som sparar ner registrerad data för analys och eventuell behandling beroende på resultatet av analysen.

Sömnapnéskolan

På somnapne.se vill vi hjälpa till och sprida kunskap om sjukdomen sömnapné och hur det påverkar både de som drabbas och deras anhöriga. Under Sömnapnéskolan kan man lära sig mer om sjukdomen via korta utbildningsfilmer. Man får bl.a lära sig mer om följdsjukdomar och träffa patienter som berättar om när de fick sin diagnos och framförallt hjälp med sina besvär! Här finns även möjlighet att beställa hem informationsmaterial till sig själv eller en anhörig.

 

Informationsmaterial