Hälsosam sömn, lyckligt barn

Share this article
En liten flicka med långt hår sovandes i sin säng med gosedjur

Det är inget nytt att det kan vara en kamp för föräldrar och vårdgivare att få barnen att lägga sig. Hur kan man på bästa sätt hjälpa sitt spädbarn eller barn att utveckla en sund rutin och goda sömnvanor?

Hur mycket sömn behöver mitt barn?

Barnets sömnbehov varierar beroende på ålder. UK National Sleep Foundation uppskattar att barn mellan ett och fem år behöver mellan 11 och 14 timmars sömn per dag, inklusive 1–3 timmars tupplur på dagen för yngre barn. Mellan åldern sex och tretton behöver de cirka nio till elva timmar per natt. Som en jämförelse behöver en genomsnittlig vuxen sju till nio timmar medan nyfödda barn kan sova i upp till arton timmar per dag!

Så ser siffrorna ut. Hur ser det ut i verkligheten? Ett glas vatten, en mardröm, monster under sängen, tjat om en saga till, för varmt, för kallt …. det är lätt att sänggåendet förvandlas till en lång, utdragen kamp som naggar de viktiga sömntimmarna i kanten. En bra rutin kan rädda förståndet och experter är överens om att det även kan hjälpa ditt barns utveckling.

Hur ser en god sömnrutin ut? 

Experter på Sleep Council i Storbritannien betonar vikten av att hålla sig till en regelbunden rutin, särskilt när barnen är yngre. De rekommenderar att barnens middag ska efterföljas av en lugn lekstund, badstund, en saga och sedan sängen. Om de vill leka eller läsa tyst en stund så är det helt okej – även de flesta vuxna behöver lite tid för att känna sig sömniga och somna.

Hur är det med dåliga vanor?

Det finns säkert barn någonstans i världen som gärna kilar iväg och borstar tänderna och sedan går och lägger sig så fort de blir tillsagda. Men om man har barn som kämpar emot eller har fått dåliga vanor är lösningen att ta det långsamt och hålla ögonen på målet!

Storbritanniens National Health Service (NHS) erbjuder användbara tips för att hantera en mängd sömnbesvär. Ditt barn kanske till exempel vaknar regelbundet under natten. Försök i så fall att bryta cykeln genom att väcka barnet 15 till 60 minuter före denna tidpunkt och sedan uppmuntra det att somna om igen. Om ditt barn vägrar att gå och lägga sig föreslår de att man skapar en ”avkopplande” rutin inför sänggåendet. När rutinen är på plats flyttar du gradvis fram starttiden med fem till 15 minuter per vecka. Det kommer att ta lite tid men det är värt det. Skärmar är förbjudna för vuxna och detsamma gäller barn. Gör ditt barns sovrum till en lugn, bekväm och mörk miljö som förknippas med positiva känslor och stilla stunder.

Ett litet knep kan också hjälpa till. I vissa hus stannar internet klockan sex, överallt, för alla och genom att byta örngott kan du vara säker på att mardrömmarna inte kommer tillbaka. När jag var liten var knepet att använda ett tidtagarur för att ta tid hur snabbt vi kunde springa till sovrummet, ta på oss pyjamasen och lägga oss (alla som gick upp igen blev genast diskvalificerade!). Mina tre mycket tävlingsinriktade bröder och jag gjorde mirakulöst snabbare och snabbare tider varje kväll, och somnade lyckliga över ett nytt ”personligt rekord” medan pappa förmodligen drog en lättnadens suck över att vi var små nog att gå på det…

Användbara länkar (engelska):

The Sleep Council: Good Night Guide for Children (pdf)

http://www.sleepcouncil.org.uk/pdf-downloads/the_good_night_guide_for_children.pdf

The National Health Service: Healthy Sleep Tips for Children

http://www.nhs.uk/Livewell/Childrenssleep/Pages/bedtimeritual.aspx