10 tips som hjälper ditt barn att sova

Share this article
En liten pojke ligger nedbäddad i sin säng och drömmer om en nallebjörn

Har du svårt att få ditt barn att sova på nätterna? Det är du inte ensam om. Vi har hämtat inhämtat tips från experter på US National Sleep Foundation och UK Sleep Council som kan vara till hjälp. Här är våra 10 bästa tips för att ditt barn ska få goda sömnvanor.

 1. Skapa en lugnande läggningsritual
  En återkommande läggningsritual hjälper ditt barn att förbereda sig mentalt och fysiskt på att sova. Upprepa samma saker i samma ordning varje kväll så att barnet vet vad som kommer näst. Exempelvis lugn lektid, bad, tandborstning och pyjamas följt av läsning i sängen. Sedan är det dags för puss och kram, säga god natt och släcka ljuset.

 

 1. Ha alltid samma sömntider
  Var konsekvent med var och när ditt barn ska lägga sig. Att lägga sig på samma plats och vid samma tid, även på helgerna, kan hjälpa ditt barn att känna sig tryggt och avslappnat. Om läggningstiden har förskjutits kan du återuppta läggningsritualen och gradvis påbörja den tidigare.

 

 1. Se till att barnets sovrum är svalt, tyst och mörkt
  Försök hålla temperaturen mellan 16 och 20 ºC och se till att rummet är vädrat. Mörkläggningsgardiner kan vara särskilt bra att ha på sommaren. Ett mörkt rum gör det lättare för ditt barn att somna på kvällen och det är större chans att du får sovmorgon! Läs även de här rekommendationerna om ditt barn har speciella behov.

 

 1. Säg nej till TV, datorer och smartphones
  Stäng av alla skärmar minst en timme före läggdags. Ljuset från TV-apparater, datorer och telefoner stör kroppens produktionen av melatonin, som är ett hormon som talar om för oss när det är dags att sova. En timmes skärmfri tid före sänggåendet hjälper alla att varva ned och bli redo för sömn.

 

 1. Var lugn när det gäller mardrömmar
  Mardrömmar och nattskräck är vanligast under förskoleåren. Om ditt barn vaknar av en mardröm kan du försäkra att det bara var en dröm och hjälpa barnet att komma till ro och somna om.

 

 1. Ge barnet något att krama
  En snuttefilt eller ett gosedjur kan hjälpa barnet att känna sig tryggt när det är ensamt i ett mörkt sovrum. En del barn tycker även om att sova med en förälders eller anhörigs t-shirt eftersom lukten skapar trygghet.

 

 1. Välj rätt säng
  Det är viktigt att skelettet och musklerna får ordentligt stöd när barnet växer. Om ditt barn har haft en tillväxtspurt kan du behöva uppgradera sängen och madrassen. Om du låter barnet vara med och välja ny säng kanske det tycker att det blir roligare att sova i den!

 

 1. Skapa en mysig sovplats
  Rena lakan, ett luftat täcke och bekväma kuddar gör sängen till en trevligare plats. Men låt inte barnen hoppa i sängen. Det är dåligt för madrassen och signalerar att sängar är till för lek och inte för sömn …

 

 1. Välj rätt kvällsmat
  Ett litet kvällsmål kan göra så att barnet sover hela natten, men vissa godsaker kan få det att klättra på väggarna långt efter att ljuset släckts. Undvik godsaker med socker och drycker med koffein, som te och cola, om du vill att läggningen ska gå lätt. Yoghurt, en banansmoothie, gröt eller ett glas mjölk är bra val för en lugn kväll.

 

 1. Introducera förändringar gradvis
  Det kan ta upp till två veckor för ett nytt beteende att bli en vana. Om du gör förändringar behöver du vara konsekvent, tålmodig och ta det lugnt. Om du till exempel vill att ditt barn ska lägga sig tidigare rekommenderar Sleep Council att du flyttar fram läggningstiden med bara 5 till 15 minuter per vecka.

Sist men inte minst, kom ihåg att ditt barn är en individ. Det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Men genom att vara lugn, konsekvent och skapa trygghet kommer du långt.


Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.