Sova på resan

Share this article
Sovande man med sömnapné som väntar på sitt flyg

Öm nacke, stela axlar, dåligt humör, röda ögon – att sova under en resa kan ha hemska biverkningar! Som tur är finns det många saker som kan ge dig en bättre upplevelse. Fortsätt att läsa så får du tips som hjälper dig att sova bättre när du reser. Säg nej till misslyckade affärsresor och en semester som börjar med katastrof!

Ät rätt, sov rätt

Om du sköter om din kropp får du bättre sömnkvalitet när du reser. Det kan vara frestande att njuta av mini-baren eller drinkar på flyget, men det är bäst att undvika alkohol. Alkohol kan hjälpa dig att somna fortare, men det stör de normala sömnmönstren och kan leda till att du ligger vaken eller bara sover lätt. Välj istället mat och dryck som främjar god sömn, som kamomillte eller varm mjölk. Ät lätta måltider regelbundet och drick mycket vatten så att inte matsmältningen håller dig vaken.

Håll dig varm och bekväm

Se till att du har det skönt och mysigt när du ska sova! En bra resekudde ska vara mjuk mot huden, stödjande och kompakt. Den ska också ligga still: det är ingen mening med att ha en kudde om du måste kuta med ryggen för att hålla den på plats!

En varm filt kan vara skönt att ha, i synnerhet på kyliga långflygningar, ett exempel är Snuz Sac, en uppblåsbar u-formad kudde och mysig filt i samma förpackning.

Se till att det är mörkt och tyst

Genom att följa de vanliga reglerna för god sömn kan du få en tupplur av hög kvalitet. Använd bekväma öronproppar av minnesskum för att stänga ute bakgrundsljud och investera i en ögonmask av hög kvalitet för att skapa en mörk, rofylld miljö.

Om du är minimalist och vill ha en produkt med alla funktioner kan du testa Ostrich Pillow® Light! Den här unika och eleganta designen blockerar ljus och ljud och fungerar dessutom som en kudde som inte glider.

Övning

Försök om möjligt hålla dig aktiv när du reser. Det kräver inte så stor ansträngning: Stretcha när du sitter ner, gå fram och tillbaka längs mittgången på planet eller tåget, eller ta trapporna i stället för hissen på flygplatsen. Förutom att träning bidrar till bättre sömn, stimulerar det blodcirkulationen och förebygger djup ventrombos och jetlag.


Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.