Koffein och sömn: Finns det ett samband?

Share this article
Ett bord med flera koppar kaffe och energidryck

Alla vet att koffein gör oss piggare, men vad händer när man dricker en kopp kaffe eller te lite för nära sänggåendet? Läs mer om sambandet mellan koffein och sömn.

Hur påverkar koffein kroppen?

”Men först en kopp kaffe!” Nästa gång du tänker den tanken kanske du tänker efter en gång till. Även om koffeinet har bevisade hälsofördelar kan det påverka sömnen.

Koffein är lurigt – det gör att du inte känner dig trött, men det är bara en illusion. Den där koppen kaffe du precis drack tog inte bort all trötthet huxflux, utan skapade bara illusionen av att vara utvilad. Hur fungerar det egentligen? Koffeinet blockerar kemiska signaler i hjärnan och hindrar dig från att känna dig sömnig.

Och sömnen?

När du hör ordet ”koffein” tänker du förmodligen på kaffe, men koffein finns även i läsk och te. Alla dessa drycker stimulerar din vakenhet och energinivå. Enligt viss forskning kan sömnkvaliteten försämras avsevärt om du dricker kaffe så mycket som 6 timmar före sänggåendet eftersom kroppen behöver 3–5 timmar för att bryta ner koffeinet.

Ett koffeinintag över genomsnittet ”förbättrade den kognitiva förmågan hos patienter med måttlig/allvarlig sömnapné”, enligt en studie från 2010 publicerad i den medicinska tidskriften Current Neuropharmacology1. Om du har frågor kring koffein eller andra funderingar som rör sömn och sömnproblem (t.ex. sömnapné) bör du rådgöra med din läkare eller en sömnspecialist.

Hur kan man fortsätta dricka kaffe och samtidigt sova bra om nätterna?

Om du vill njuta av ditt kaffe utan att behöva oroa dig över den kommande nattens sömn bör du följa de här enkla råden.

Även om du är kaffeberoende och har svårt att tacka nej till dagens femte kopp måste du tänka på att alla koffeinhaltiga drycker som intas efter kl. 14.002 riskerar att påverka sömnen. Människor reagerar olika på koffein, men även en mycket liten mängd kan hålla dig vaken.

Vad bör du göra? Drick måttligt med kaffe vid rätt tidpunkt. På morgonen behöver du koffein för att komma igång.


1Winning a Won Game: Caffeine Panacea for Obesity Syndemic http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923369/

2New Details on Caffeine’s Sleep-Disrupting Effects https://www.psychologytoday.com/blog/sleep-newzzz/201312/new-details-caffeine-s-sleep-disrupting-effects

Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.