Mat som hjälper dig att sova

Share this article
Bananer, nötter, havregryn och en smoothie är mat som hjälper dig att sova

Det gamla talesättet ”du är vad du äter” stämmer definitivt när det gäller sömn. Kolla in våra utvalda säsongsvaror som kan hjälpa dig att sova bättre om nätterna.

Inledning:

När vi tänker på mat kopplar vi det ofta till vikt eftersom det kan vara en utmaning att hitta en bra balans. Men har du någonsin funderat på hur maten påverkar din sömnkvalitet? Vissa matvaror hjälper dig att sova, medan andra gör det svårare. Om du vet hur mat och dryck påverkar kroppen kan du lättare göra bra val under dagen som hjälper dig att somna snabbare på kvällen. Hur ska du då äta för att sova gott?

Kosten kan hjälpa dig att få bättre nattsömn.

Faktum är att vad vi äter spelar en avgörande roll för hur vi sover. Om du vill anpassa din kost för bästa möjliga sömn bör du äta och dricka sådant som innehåller serotonin, en signalsubstans som ökar välbefinnandet.

Mat och dryck att tacka ja till1:

Örtte eller varm mjölk: Med örtte av kamomill eller pepparmynta kan det inte bli fel. Även om de flesta örtteer inte innehåller koffein finns det vissa som gör det, så läs på förpackningen innan du handlar. Örtteer är naturliga välgörare som hjälper dig att slappna av. Inte din grej? Varför inte prova varm, skummad mjölk? Efter en sådan kopp kommer sömnen snabbare.

Nötter, frön och bananer: Dessa livsmedel innehåller mycket magnesium och kan ha stor inverkan på sömnen eftersom magnesium är den mineral som ger den kraftigaste avslappningseffekten.

Jasminris, fullkorn och kikärtor: Jasminris har högt glykemiskt index, ett mått som anger livsmedlets effekt på en persons blodsockernivå. När du äter jasminris frigörs stora mängder insulin, som i sin tur ökar halten av det sömngivande ämnet tryptofan som ser till att hjärnan kan tillgodogöra sig mer. Fullkornsprodukter som korn och bulgur innehåller mycket magnesium, och kikärtor innehåller vitamin B6 som behövs för att kroppen ska kunna bilda melatonin, ett hormon med sömngivande verkan som utsöndras när det blir mörkt.

Vilken mat och dryck bör du undvika för att få bra nattsömn?

På samma sätt som vissa livsmedel hjälper dig att sova finns det andra som gör precis tvärtom. Nedan följer en lista över mat och dryck som du bör undvika på kvällen2:

Alkohol: Om du vill ha en god natts sömn ska du tacka nej till det sista glaset. Alla typer av alkohol bör undvikas – ja, även rödvin. Alkoholen rubbar kemikaliesammansättningen i hjärnan och gör att du sover mindre djupt.

Koffeinhaltiga drycker: Såväl kaffe som läsk är centralstimulerande medel. Koffeinet blockerar de hormoner i hjärnan som gör att vi känner oss sömniga.

Mastiga måltider, mat med mycket mättade fetter eller kryddstark mat: Håll dig borta från onyttiga fettkällor som fett kött och friterad mat. Försök att undvika stora portioner eftersom de leder till lägre serotoninnivåer och kan ge magproblem, halsbränna och sura uppstötningar – faktorer som stör matsmältningen.

Om du äter kryddstark mat precis innan du går och lägger dig kan matsmältningen försämras, vilket i sin tur gör det nästan omöjligt att sova bra. Även om du verkligen tycker om kryddstark mat gör den att du ligger vaken längre på kvällen och därmed har svårare att somna. Stark mat innehåller kapsaicin, det aktiva ämnet i chili, som påverkar sömnen genom att kroppstemperaturen ändras.

Många livsmedel innehåller naturliga ämnen med sömngivande verkan. Testa själv! Känner du till några livsmedel som hjälper dig att sova bättre? Berätta i kommentarerna nedan.

 


19 Foods to Help You Sleep http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/9_foods_to_help_you_sleep

2Best and Worst Foods for Sleep http://www.health.com/health/gallery/0,,20628881,00.html

Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.