Telefonen kontra sömnen

Share this article
Ett par liggandes i sängen där båda läser om sömnapné på deras mobiltelefoner

Brukar du ligga och pilla på telefonen i sängen innan du ska sova? Det påverkar naturligtvis din sömn, men hur mycket? I det här blogginlägget förklarar vi hur telefonanvändningen påverkar sömnen och ger dig några tips som hjälper dig att bryta vanan.

Du har haft en hektisk dag och för att varva ner ligger du i sängen och pillar på telefonen – tittar igenom dina sociala nätverk, kollar e-posten eller chattar med en kompis. Man behöver inte vara expert för att begripa att det inte är bästa sättet att varva ner. Men faktum är att det påverkar dig mer än du tror.

Hur kan skärmar, närmare bestämt telefoner, påverka sömnen?

När du använder telefonen ökar hjärnaktiviteten och du håller dig vaken och stimulerad – det sista du behöver när du ska försöka varva ner och somna.

Blått ljus: Smartphones stör sömnen eftersom de stimulerar både hjärnan och kroppen. Det ljus som telefonerna avger är skadligt: En studie under ledning av en forskargrupp på Harvard har visat att blått ljus dämpar produktionen av det viktiga sömngivande1 hormonet melatonin och i princip talar om för hjärnan att det är morgon.

Stress: Att använda skärmenheter på kvällen kan öka stressnivån. De flesta betraktar stunden innan de går och lägger sig som sin egentid och därmed som ett perfekt tillfälle att se vad som har hänt på sociala medier, titta på en ny serie eller nätshoppa lite. Ju mer tid du lägger på den här typen av distraktioner, desto mer påverkas sömnen.

Stimulans: Meddelanden, chattar, e-post och notifieringar! Alla dessa är rena distraktioner. De stör dig under dagen men framförallt på kvällen, så stäng av telefonen och lägg den åt sidan. Kan du inte stänga av telefonen helt? De flesta telefoner har en ”stör ej”-funktion som innebär att bara de allra viktigaste samtalen kopplas fram.

Använd denna funktion och stäng av telefonen!

Stäng av all elektronik minst 1 timme innan du går och lägger dig. Det gäller i synnerhet mobiltelefoner, som nästan två tredjedelar av alla mellan 18 och 64 år har inom räckhåll när de ligger i sängen. Läs en bok, duscha eller ta ett rogivande bad, rita eller skriv dagbok.

Du kan välja vilken aktivitet som helst som inte medför intellektuell stimulans, situationer som skapar funderingar eller skärmar – särskilt inte sådana som avger blått ljus. Tänk också på att undvika mat under minst 2 timmar innan du går och lägger dig.

 


1 Blue light has a dark side http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.