Träning som hjälper dig att sova

Share this article
Svarta sportskor, vattenflaska och en mobil ligger på en träbänk

Genom att träna och vara aktiv kan du leva ett sunt liv. Du blir trött av högintensiv träning men visste du att viss träning kan hjälpa dig att somna lättare än annan? Läs mer om vilken träning som hjälper dig att få en god natts sömn.

Typer av träning

Träning kan delas in i två huvudkategorier:aerobisk och icke-aerobisk. Aerobisk träning, även kallad konditionsträning, är kontinuerlig fysisk aktivitet som pågår i mer än 10 minuter och som gör att du andas tyngre, svettas mer och pulsen ökar. Exempel på detta är långdistanslöpning, simning och cykling. Icke-aerobisk träning innebär å andra sidan korta perioder av intensiv träning där kroppens syrebehov överstiger tillgången. Exempel på detta är snabba sekvenser av intensiv träning, som löpning eller tyngdlyftning.

 

Vilken träning är bäst för att få en god natts sömn?

Aerobisk träning, som den som nämns ovan, är bäst för att bekämpa sömnlöshet. Oavsett om du väljer att gå, springa eller cykla, ska du träna minst tre till fyra gånger i veckan i 20 till 30 minuter för att verkligen påverka sömncykeln.1

 

Om det här låter som för mycket träning för dig, varför inte börja med något mer avkopplande, som yoga eller tai chi? Båda är lugnande träning med fokus på att utveckla andningstekniken, vilket i sin tur främjar regelbundna och goda sovvanor och även kan hjälpa dig som lider av sömnlöshet.1

 

Morgon, eftermiddag eller kväll: När ska man träna?

Som du kanske redan vet är det ingen bra idé att träna på kvällen eftersom det frigör endorfiner, vilket höjer adrenalinnivåerna och gör det mycket svårare att somna. Därför ska du träna på morgonen eller på eftermiddagen. Hinner du fortfarande inte träna? Om du bara har möjlighet att träna på kvällen så kom ihåg att du inte ska träna inom tre till fyra timmar innan du går och lägger dig.1

 Träning, sömn och jag

Om du tränar rätt och utövar rätt fysisk aktivitet sover du bättre. Men om du inte sportar finns det enkla förändringar som du kan göra i din dagliga rutin som hjälper dig att öka aktivitetsnivån, som att gå till jobbet istället för att köra eller ta trappan istället för hissen. Vad du än väljer att göra, ju mer aktiv du är på dagen, desto troligare är det att du slappnar av och somnar på natten.

Tips:

Det finns produkter på marknaden som kan hjälpa dig att registrera aktivitetsnivåerna, och även avstånd som du går eller springer. Några av dessa aktivitetsband hjälper dig till och med att mäta pulsen, kaloriintaget och kvaliteten på sömnen!

 


1http://www.fitness.com/articles/156/how_exercise_can_help_you_sleep_better.php

2 http://blog.withings.com/2014/11/12/impacts-of-physical-activity-on-sleep

Det här blogginlägget innehåller allmän information om medicinska tillstånd och behandlingar. Det är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Informationen är inte rådgivande, och ska inte betraktas som sådan. Du får inte förlita dig på informationen på den här webbplatsen i stället för medicinska råd från din läkare eller annan vårdpersonal.

Om du har specifika frågor av medicinsk natur ska du rådgöra med din läkare eller annan vårdpersonal. Om du tror att du lider av en sjukdom ska du genast kontakta sjukvården. Du ska aldrig avvakta med att söka vård, ignorera medicinska råd eller avbryta medicinsk behandling på grund av information på den här webbplatsen. Åsikterna som uttrycks i den här bloggen och på den här webbplatsen har ingen koppling till åsikterna hos akademiker, sjukhus, kliniker eller andra institutioner som författarna är knutna till och delas inte direkt av ResMed eller dess dotterbolag eller partner.